Malacka Mozgolódó

A mindennap végzett babamozgásfejlesztés a leghatékonyabb módja annak, hogy a pici mozgásfejlődése megfelelően haladjon.

Mit jelent a korai fejlesztés?
A korai gyermekkorban szerzett pozitív és gazdag tapasztalatok hatnak az agyi fejlődésre, segítika gyermeket a nyelvelsajátításban, a problémamegoldó készség kifejlesztésében, egészséges kapcsolatok kialakításábana kortársakkal és a felnőttekkel, valamint az egész élet során fontos képességek megszerzésében.

Jean Piaget (1940) svájci pszichológus szerint: A csecsemőkori alapvető mozgásminták megtanulása és gyakorlása teszi lehetővé a jól koordinált és kiegyensúlyozott felegyenesedést, és a két lábon való járás megtanulását.

IV. Mozgásfejlődési szakasz: 52. héttől-3 éves korig.

Ennek az időszaknak az elején a gyermek valószínűleg már segítséggel jár. Egyre magabiztosabb, kialakulnak azok az idegrendszeri feltételek, melyek segítségével 3 éves koráig a közlekedéssel, önálló tevékenységgel kapcsolatosan egyre biztonságosabban, koordináltabban fedezi fel a környezetét. Állandó mozgásban van, nem kis feladat elé állítva ezzel a szülőket Leereszkedik, feláll, páros lábon szökdel. Lefékezni, irányt változtatni azonban még nemigen tud.
Alapvető cselekvési forma a játék , melynek során megjelennek az akarati cselekvések és a gyermek a cél elérésének megfelelően cselekszik.

Ebben az időszakban a legfontosabb új mozgások, újdonságok a végrehajtásban:
-biztos térdelés, a térdelőtámaszban mászás
-lépcsőn mászás
-kúszás ellentétes kéz-láb segítségével
-hason fekvésben hengeredés
-ritmusra mozgás
-járás
-páros lábon ugrálás
-biztonságos szaladás
-labda kezelése kézzel-lábbal
-lábbal hajtott guroló játék használata

A foglalkozásokon ezen területekre összpontosítunk leginkább. Játékos formában állítjuk „akadály” elé gyermekét aki a legnagyobb örömmel játszva tanulja meg felfedezni képességeit és hétről hétre sikerélményeket ér el.

A foglakozások időtartama 40-45 perc, a csoportok maximális létszáma 6 fő (ez azért fontos, hogy mindenkire oda tudjunk figyelni)
A foglalkozásokra a picurkával egy szülő bejöhet, de a gyermek szocializálódási képességeinek fejlődése érdekében célszerű ha egyedül vesz részt a játékokon.