Törp Torna

Az V. Mozgásfejlődési szakasz 3-5 éves korig tart. Ez a szakasz összefoglalva a váltott lábú lépcsőzéstől a fejlődő egyensúlyérzékelésen át a fejlett mozgásszabályozásig terjed.

A gyermek viselkedése és mozgása e periódusban mélyreható változásokon megy keresztül. A gyermek cselekvéseiben két momentumot fedezhetünk fel. Az utánzási hajlamot és az önállóságra való törekvést. A cselekvésekben egyre kitartóbbak, különösen ha számukra érdekes a feladat. A cselekvés végrehajtása közben folyamatosan meglévő érdeklődése lehetővé teszi, hogy a feladatvégrehajtás „kellemetlenebb” szakaszait is lekűzdje. A tudatos fejlesztésben e tény ismerete nagyon fontos.

Olyan célokat, feladatokat vagy feladathelyzeteket teremtek a foglalkozásokon melyek felkeltik a gyerkőc érdeklődését, és a végrehajtásban is be tudja tartani a szabályokat.

Legfontosabb új mozgások, újdonságok a végrehajtásban:
-levegőssé váló járás, futás
-egyre biztonságosabb váltott lábú lépcsőzés
-szökdelés 1 és 2 lábon helyben és haladással, el- és felugrás, leugrás játékszerről
-fejjel letámaszkodás és egyre jobb ”bukfenc„
-nyuszi és békaugrás

Ezeket figyelembevéve a programot úgy építjük fel, hogy minden gyermek megtalálja azt a feladattípust amelyben sikerélményre le, és fejlesztjük azon területeket ami a késöbbi mozgáselemek elsajátítása érdekében elengedhetetlen.

A foglalkozások időtartama 45-50 perc. A csoportok maximális létszáma 10 fő (pontosan azért, hogy minden gyermek kellő figyelmet kaphasson tőlünk, és ha ennél több gyerek lenne az már balesetveszélyes is lehetne mert ebbe a korban még nem igazán tudnak egymásra figyelni).
A szülő kizárólag (saját gyermeke érdekében) az első és esetleg a második foglalkozáson lehet bent a teremben.