Hírek

A hospitálás szerepe az edzőképzésben

2016.05.17
Az FMT képzésünk szerves része a hospitálás. Ennek előnyeiről, és kiemelkedő fontosságáról olvashattok Tanos Bálint alábbi cikkében.

     A Thor Functional Movement Trainer képzésben az egyik fő célunk az, hogy ne csak az elméletet, hanem az arra épülő gyakorlati alkalmazásokat is átadjuk  a hallgatóinknak. Ennek elsődleges módja természetesen az, hogy a képzési hétvégéken rengeteget gyakoroltatjuk a tanulókat, nem csak a technikák végrehajtását és  tanítását illetően, de edzéseket is kell tartaniuk egymásnak. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ez mesterséges környezet, hiszen a „vendégek” ez esetben nem valódiak, hanem az esetek jelentős részében képzett edzők, és tapasztalt sportolók, azaz nem az a tipikus populáció, akivel az edzők aztán a való életben foglalkozni fognak. Éppen ezért számtalan olyan probléma nem fog ezen alkalmakon megjelenni, amelyek a valós edzéseken bizony nem ritkák. Ha ilyen, reális tapasztalatot nem adunk át, a képzés egy nagyon fontos eleme hiányozni fog. Mi tehát a megoldás?

     A megoldás a hospitálás. A mi esetünkben ez nem azt jelenti, hogy az edzőjelölt elmegy tetszőleges termekbe, és ott azt csinál, ami éppen eszébe jut, hanem az, hogy végignéz jelentős számú tényleges edzést (heti négy órát a képzés minden hetében), és egy idő után aktívan be is kapcsolódhat az edzéstartás folyamatába. Igyekszünk úgy összeállítani a hospitációs lapot, hogy minden hallgató lásson kezdő, haladó és középhaladó edzéseket egyaránt, a lehető legszélesebb perspektívát megteremtve, hiszen nyilvánvaló, hogy a különböző szinteken az edzőknek más-más kihívásokkal kell szembenéznie. A kezdőknél még sokkal inkább a mobilitás, stabilitás hiánya, és a rossz mozgáskoordináció lesz a fő fókusz, míg később már elsősorban a technikák javítása, és a kondicionális képességek fejlesztése áll a középpontban.

     Ez a lehetőség gyakran nagyon fontos tapasztalatot, afféle „aha-pillanatot” jelent a képzésben résztvevőknek, mivel megtapasztalják, hogy az edzősködés nem pusztán annyiból áll, hogy az edző megtervez és levezényel egy edzést. Számtalan, egyénről egyénre szabott megoldással kell előállni, és folyamatosan jelen lenni fejben is az edzéseken, hiszen mindig előfordulhat, hogy valamilyen módon helyben kell segítenünk, vagy javítanunk. Azon hallgatóink, akik nem járatosak az edzéstartásban itt láthatják át először a feladat komplexitását. Ezen felül megtapasztalhatják azt is, hogy mi különböztet meg néhány egy helyen edző embert egy igazi csapattól; az edzések emberi aspektusa, az edző és edzettek közti viszony, illetve az összetartás legalább olyan fontos emberi aspektusa az edzésnek, mint amilyen jelentős szakmai szempontból az edzéstervezés alapossága.

     A fentiek fényében világos, hogy az általában teljesen elhanyagolt hospitálás miért életbevágóan fontos egy olyan edzőképzésben, amely ténylegesen fel akar készíteni arra, hogy a hallgatók beálljanak az edzői munkába: amellett, hogy rengeteg apró fogást, javítási technikát elleshetnek, itt találkozhatnak leendő szakmájuk tényleges valóságával és tapasztalhatják meg a gyakorlatban, mit is jelent, milyen felelősséggel jár ezt a munkát végezni.

 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital