Hírek

A Thor beavatás nemcsak a kezdők kurzusa

2015.02.24
A Thor Gym funkcionális edzőterem a napokban ünnepelte két éves fennállását és működését. Az elsöprő lendülettel hatalmas népszerűségre törő új edzésmódszerek a 11. kerületi dinamikusan fejlődő teremben is megragadtak. Így, aki valami új edzés formára vágyik, az biztosan talál magának kihívást a Nándorfejérvári út 40/A-ban.

A Thor Gymben, megtalálhatóak a Crossfit, Girya, Kettlebell és funkcionális erőedzések, de a teremmel először kapcsolatba kerülő sportolóknak mégsem ezeket az edzésformákat ajánlanánk elsőként. Tanos Bálint edző egy több lépcsőből álló rendszert alkotott meg a funkcionális edzések területén, amely nem csak a kezdőknek ajánlott.


A kurzus igazi belépő a funkciónális edzések világába, az edzések során főként a helyes testtartásra és az eszközök megismerésere helyezik a hangsúlyt. A 8 hetes kurzus végeztével az edzeni és fejlődni vágyók az Athletic Body edzések keretében fokozzák a terhelést és ismernek meg új technikai elemeket. A kurzusok vizsgákkal végződnek, amelyek sikeres teljesítése elengedhetetlen a további kurzusok megkezdéséhez.
A beavatás során minden technikai elem előkerül, hogy az amatőr sportolók biztonsággal és eredményesen tudják használni a terem eszközeit. A két hónapos kurzus alatt edzőink igazi Thor-növendéket faragnak mindenkiből, aki lelkiismeretesen készül hétről-hétre.


A funkcionális edzések világa igen sokrétű. Tisztázva a fogalmat, Tanos Bálint, az edzői stáb vezetője elmondta, hogy funkcionális edzésmódszer alatt – többek között - az egyszerre több ízületet megmozgató mozgást értjük. Szemben mondjuk az egy-egy izolált gyakorlat helyett, amivel csak egy izomcsoportot tudunk megmozgatni: „A Thor Gym-ben az embereket arra próbáljuk rávezetni, hogy a saját testsúlyukkal és külső terhelésekkel egészségesen is lehet mozogni.” – fejezte be Bálint a módszer definiálását.


A funkcionális módszer az izolált gyakorlatokkal szemben előnyösebb több szempontból is. Az izolált edzések (a tömegek által ismert konditermi edzések) nem életszerűek. Nem kapcsolhatóak össze azokkal a mozgás feladatokkal, amelyekkel a mindennapi életben találkozunk. „Szerintem sokkal unalmasabb egy izolált konditermi edzés, mint egy funkcionális edzés. Ráadásul ez utóbbi többet is ér, javítja a tartást, a napi 8-10 óra ülő munkát sokkal jobban ellensúlyozza. Egészségmegőrzés szempontjából pedig sokkal eredményesebb hosszabb távon.”
A Thor Gym kezdőkurzusa tehát nem kizárólag a kezdőknek szól. A helyes technika elsajátítására épülő kurzus akár a haladó sportolóknak is jól jöhet, hiszen tanulni mindig lehet. A résztvevők két hónap alatt elsajátítják az eszközök biztonságos használatát, valamint bepillantást nyernek az edzéstervezésbe is, annak érdekében, hogy a későbbiekben önállóan, saját edzéstervet tudjanak magunknak kialakítani vagy biztonsággal részt vehessenek egyéb edzésformákra épülő óráinkon is.


Az óratípusainkon résztvevő atléták természetesen állapotfelmérésen eshetnek át, igényük szerint. Ez a fejlődés záloga, mert ezzel kiszűrhetőek az esetleges gyengeségek, egyoldalúságok, és a fejlődés is megbízható viszonyszámokban mérhető.
A kurzus keretét Dan John programja alkotja. Az elmélet gerince, hogy öt (plusz egy) alapvető mozgásra bontjuk a gyakorlatokat, az alábbiak szerint:

 

  • Push (nyomás/tolás)
  • Carry (cipelés)
  • Hinge (törzsemelés)
  • Squat (guggolás)
  • Pull (húzás)


A program az egyes mozgásokat mintázat, lassú mozgás, szimmetria, explozív mozgás sorozatokra osztja fel. Az eszközök és a velük végezhető gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanítása a könnyebbtől a nehezebb irányában történik. A kurzus minden órája a következő elemekre bomlik: koordináció, mobilitás, gyakorlattanulás, erőfejlesztés és metabolikus felpörgetés.

A kidolgozott programot immáron egy éve egy a Thor Gym FMT trainer képzését is sikeresen elvégző edzői stáb viszi, Bálint szakmai irányitása mellett. Immáron több, mint 200 vendéget vezettek el a haladó csoportokig. Az eddigi stáb tagjai, Nagy Fruzsina és Bakai Levente mellett egy harmadik edzővel is találkozhattok: Gazda Mihály az egyik legjobb eredménnyel végezte el az edzői képzést, és most elvállalta az új Beavatás csoportok irányítását.
 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital