Hírek

Egy erőemelő élete a Thorban

2014.08.15
Egy funkcionális edzőterem élete igazán sokrétű, ahogyan vendégköre is. A számos edzésrendszer és módszer megannyi lehetőséget rejt magában. A Thorban mindenki megtalálja helyét. Így van ez Papp Zsolt erőemelővel is, aki rendszeres vendége termünknek.

Az erőemelés nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé, hiszen a csillogás és fényáradat általában elkerüli az erőemelők világát. Teljesítményük alapján pedig igen is megérdemelnék a rivaldafényt. Egy edzés alkalmával több tonna súlyt is megmozgatnak. Papp Zsolt erőemelővel beszélgettünk a sportágról, céljairól és Thor Gymben végzett edzésmunkájáról.

„Négy éve foglalkozom erőemeléssel. Előtte maximum a konditeremig jutottam el gyúrni, komolyabb sportolói múltam nem volt. Egy ilyen alkalommal összefutottam néhány szkanderos sráccal, akik épp akkor kezdtek el erőemelni. Elkezdtem én is. Átlag edzőtermi vendégként fogalmam sem volt róla, hogy mi az a guggolás és felhúzás. Én mindenképpen fekvenyomni szerettem volna, de hamar kiderült, hogy az a leggyengébb fogásnem a számomra.”- mondta a kezdetekre utalva Papp Zsolti.

A sportág hamar rabul ejtette Zsoltit. Rövid időn belül az Attila Fitnesz SE sportolója lett és már az első évében indult a Magyar Bajnokságon. Az első megmérettetés sikert hozott. Zsolti élete első versenyén +120 kg-os súlycsoportban 250 kg-al bronzérmet szerzett.

„Az úgy elsőre nem volt rossz, de szokni kell a verseny hangulatot. „ – kommentálta első bronzérmét Zsolti.

Fejlődése a továbbiakban is töretlen marad. Ezt bizonyítja az idei Magyar Bajnokság is, melyet májusban rendeztek meg. Zsolti a felkészülési időszakban térdszalag húzódással bajlódva készült a versenyre, ahol bronzérmet nyert felhúzásban, a +120 kg-os kategóriában. Súlycsoportjában ráadásul a második legkisebb testsúllyal rendelkezett az induló nyolc versenyző közül. Ez pedig erőemelésben cseppet sem elhanyagolható tényező.

Zsolti következő megmérettetése a Fitparádé Erőemelő Gálája lesz, ahol szeretne ismét maradandót alkotni. Erre minden esélye megvan, Tóth Géza Vilmos és Fehér Imre felkészítő munkájának is hála. A tervek szerint a Fitparádén már -120 kg-ban indulna, így a 35 éves erőemelőnek már nem kellene 150-160 kg-os vetélytársakkal versengenie.

Az erőemelés Zsolti szerint egy olyan sportág, ahol sok minden fejben dől el: „A gondolkodásmódom egyre jobban fejlődik. Mi nem testépítők vagyunk, nem arra van szükségünk, hogy a gramm fehérjéket méregessük. Fontos a súlytartás és a valódi erő, a szép izomzat már háttérbe szorul. Heti hármat edzek, ez kevés, de egyelőre ennyi megy. Az edzések akár 2-3 órásak is lehetnek, hiszen komoly súlyokkal dolgozom. Nehéz tartani a megszabott pihenő időt.  A guggolásnál például nem csak lefelé kell menni, hanem fel is kell jönni. Fontos a szabályos kivitelezés és meg is kell élni a súlyokat.”

A civil életben informatikusként dolgozó Zsoltit családja is támogatja céljai elérésében. Kíváncsiak is voltunk arra, hogy mik a távlati célkitűzései: „A család olykor soknak érzi a sportra fordított időt, de eddig mindenben támogattam. Feleség és gyerek mellett azért nem olyan könnyű megtalálni az egyensúlyt. Szerencsére a munkám mellett képes vagyok követni az edzéstervet és a megfelelő táplálkozásban sem gátol a munkám. Ez kiemelten fontos az erőemelőknél, bár megjegyezném: ugyanannyit eszek, mint az átlagemberek. Távlati célom, hogy az elkövetkező öt évben 800-as összetett fölé kerüljek. A legjobb eredményem 725 kg volt. A 800-as eredménnyel már elérhető lenne a Masters mezőny, ami nemzetközi szintet jelentene.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A sportágról

Erőemelésben a Magyar Erőemelő Szövetség szabályzata szerint három különböző fogásnemet különböztetünk meg. A három fogásnem a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás. A hivatalos versenyeken fogásonként három kísérlet áll rendelkezésére a sportolónak, hogy a lehető legjobb, ez esetben legmagasabb súlyt érje el. A versenyzők használhatnak ruhát, térd- és csuklóbandázst, övet és guggoló cipőt. A technikai kiegészítők által akár 20-30 kg-al is növekedhet egy-egy versenyző eredménye.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Papp Zsolt egyéni csúcsai:

Guggolás: 260 kg

Felhúzás: 290 kg

Fekvenyomás: 175 kg

Pintarics Balázs

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital