Hírek

FMT IV. Nagy Bálint

2016.03.28
Nagy Bálinttal beszélgettünk...

Szia Bálint! Kérlek mondj pár szót magadról!

     Nagy Bálint vagyok, 24 éves, személyi edzőként dolgozom Kaposváron. Gyerekkorom óta életem részét képezi a sport. Korábban 15 évig versenytáncoltam, mellette belekóstoltam a futballba, majd 2012-ben kezdtem el edzőterembe járni. Azóta a „sima kondizást” felváltotta a Crossfit, 2014 decembere óta ennek hódolok.  

Tehát a sport mindig is az életed része volt. Az edzői pálya, hogy jött szóba?

     Így visszatekintve kicsit hosszú, változásokkal teli. Régebben is eljátszottam a gondolattal, de a tényleges elhatározás csak később született meg. 2013-ban diplomáztam a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási karán, melyet 2 év irodai munka követett. Már az első hetekben éreztem, hogy változtatnom kell, így végül – mivel nem akartam szakítani az edzésekkel és a mozgással – beiratkoztam egy OKJ-s edzői képzésre, melyet sikeresen elvégeztem 2015 júniusában. Azóta ezt bővítettem egy TRX edzői továbbképzéssel, és reményeim szerint nemsokára mellé tehetem az FMT Level 1 oklevelet is. Picit visszakanyarodva a kérdéshez: amióta belekezdtem folyamatos ambíciót érzek a folyamatos fejlődésre, illetve, hogy ezen a területen mozogjak, így számomra nem kérdés, hogy jó helyen járok.

Szerinted mi kell ahhoz hogy jó edző válhasson belőled? Szerinted előny vagy hátrány a versenyzői múlt?

     Szakmai felkészültség, folyamatos fejlődés, következetesség, jó kommunikációs készség, és persze nem hátrány, ha látszik, hogy az illetőnek van némi köze a sporthoz.

Nem mondhatnám, hogy kizárólagos feltétele, de véleményem szerint kellő rutint és magabiztosságot nyerhetsz vele. Én gyerekkorom óta imádok versenyezni, és ezzel szerintem mindenki így van, kell az adrenalin, kell az, hogy megmérkőzzünk másokkal, de ugyanakkor saját magunkkal is.

Sokan összekeverik a funkcionális edzést a Crossfittel. Szerinted mi a fő különbség?

     A funkcionális edzés a mindennapi élet kisebb-nagyobb kihívásaira készít fel, amely tulajdonsággal a Crossfit is rendelkezik, azonban ezen felül ez egy sokkal összetettebb rendszer, amely jó pár dolgot foglal magában, amelyet önmagában a funkcionális edzés nem. Mindkettőben szerepe van a megelőzésnek, a korrekciónak és a fenntarthatóságnak, azonban az utóbbi elsősorban egy versenysportnak tekinthető.

Szerinted kik ma Magyaroszágon a funkcionális edzés szakmai gurui?

     Lakatos Péter, Tanos Bálint.

Mi volt az oka, hogy az FMT képzést választottad? 

     Korábban úgy döntöttem, hogy minden évben megcsinálok egy, esetleg két képzést, ezzel is elősegítve a „versenyben maradást”, illetve szélesíteni a látókörömet. Keresgéltem és érdeklődtem hol és mit lenne érdemes elvégezni, és így érkezett az ajánlás. A menetrendet és a képzés tartalmát olvasva jónak egyből tudtam, hogy ezt nekem találták ki, ami az első képzésnapot követően megerősítést nyert. Az oktatók jól felkészültek, és jól tanítanak, az órák pedig abszolút nem nevezhetők unalmasnak. Véleményem szerint nem lenne szabad funkcionális edzéseket tartani a kurzus elvégzése nélkül. Nem az a kérdés, hogy kinek ajánlanám, hanem, hogy kinek nem... Így aki nem szeretne sporttal foglalkozni vagy megmaradna a gyúrós közegben akkor ne gondolkodjon a képzésen. Mindenki másnak kötelező :D

Miután elvégezted a képzést, mik a terveid a jövőre nézve? 

     Természetesen még sokáig a szakmában maradni, bővíteni és kamatoztatni a már megszerzett tudást.

 

Köszönjük az aktív részvételed és további sok sikert kívánunk ! :) 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital