Hírek

FMT IV. Selemczi Lilla

2016.03.29
Május 2.-án induló csoportjainkat a következő hetekben bemutatott leendő edzők egyike fogja tartani.

Szia Lilla! 

     Sziasztok, Selmeczi Lilla vagyok, 27 éves, eredetileg szegedi, de már kb 7 éve Pesten élek. Kicsi korom óta szinte mindig mozogtam valamit: volt balett, ritmikus sportgimnasztika, tollaslabda, tájfutás, hiphop, vízilabda, ilyen-olyan aerobic-fajták, kondi, jóga (hatha, bikram, astanga) futás, telente síelés, aztán úgy 3-4 éve kerültem kapcsolatba a funkcionális vonallal. Először TRX-re jártam, TRX köredzésre, aztán jöttek belles órák is, kettlecross, majd végül egy ideje kikötöttem a crossnál, ez lett a szerelem, nekem ad valami olyat, amit korábban csak a síelésben találtam meg (amit viszont sajnos általában csak évente 1-2 hétig csinál az ember). Egyébként teljesen mást tanultam, mással foglalkoztam. Ez számomra az első ilyen irányú képzés, eddig csak a szabadidőmben olvastam rengeteget a mozgással, táplálkozással, egészséggel kapcsolatban.

Mit tartasz legfontosabb tulajdonságnak egy edző esetében? Szerinted fontos a versenyzői tapasztalat?

     Legfontosabb természetesen a megfelelő szaktudás, és az igény az emberben, hogy folyamatosan tanuljon, képezze magát a szakmájában. Manapság az internetnek köszönhetően annyi az elérhető információ, hogy bármikor találhatunk valami újdonságot, bármilyen képzettek és profik is vagyunk valamivel kapcsolatban – csak legyen meg az igény, hogy keressük is. Személyiség tekintetében szerintem alapvető, hogy tudjon bánni az emberekkel, képes legyen megfelelően kommunikálni, értve ezt úgy, hogy egy-egy vendégével is könnyen megtalálja a közös hangot, csoport elé kiállni se okozzon gondot, valamint képes legyen megfelelően átadni a tudását.
A versenyzői tapasztalat mindenképpen előnyt jelent, viszont szerintem az, hogy valaki nagyon jó valamiben, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy megfelelően át is tudja adni a tudását.

Szerinted Te alkalmas vagy az edzői pályára?

     Szolgáltatási szférában dolgoztam korábban és dolgozom most is, ezt is tanultam, mindig is emberekkel foglalkoztam, így hozzá vagyok szokva, hogy idegenekkel is könnyen elkezdek beszélgetni, a kommunikációval sosem voltak problémáim, és akárhogy is nézzük, az edzői munka is szolgáltatás. A korábbi tanulmányaimnak köszönhetően (közgáz) a pálya üzleti oldala sem ismeretlen számomra. A szakma iránti motiváció, lelkesedés is megvan, imádok ezzel kapcsolatban tanulni, így nagyon szeretném a jövőben is folyamatosan bővíteni a tudásom. Ami nálam még hiányzik, az a tapasztalat és a rutin, amit csak munka közben lehet megszerezni – remélem, rövidesen már ebben a tekintetben is előrébb tudok lépni.

Miért pont a funkcionális edzés?

     Egyrészt érzelmi alapú döntés (imádom csinálni), másrészt azt gondolom, hogy az emberi testet egységként kell kezelni, egységben működik, nem pedig különböző izmokra lebontva, tehát az edzésnek is ezt kell tükröznie. A funkcionális edzés pedig ezt a látásmódot testesíti meg, szemben a kondis edzés izolációs módszerével. Úgy gondolom, hogy bár nem egy mai találmány, ahogy egyre jobban megértjük az emberi test működését, ez az irányzat jelenti a jövőt az egészség felé – csakúgy, ahogy az étrend tekintetében is elkezdtünk visszatérni a feldolgozott műkajáktól a tiszta alapokhoz.

Ismerted a Thor Akadimiát?

     Facebookon már úgy 2-3 éve követem a Thor-t, ott láttam először.

Miért az FMT képzést választottad?

     Jó helyen akartam kezdeni, ahol tényleg használható dolgokat tanulhatok, ahol nagy gyakorlati tapasztalattal és elméleti tudással rendelkező szakemberek oktatnak, valamint a hospitálási lehetőséget is fontos előnynek gondolom.

Meg vagy elégedve a képzéssel?

     Még csak a felénél vagyunk, inkább kivárnám a végét a válasszal, de eddig nagyjából azt kapom, amit vártam. Persze nyilván nem fér bele a képzési napokba, hogy minden részletbe belemenjünk, így szükség van arra is, hogy az ember önállóan tanulgasson pluszban – pl most olvasom a negyedik témába vágó könyvet a képzés kezdete óta, de biztos vagyok benne, hogy lesz még több is április végéig.

Kinek ajánlanád a képzésünket?

     Kezdésnek is jó, ha edzővé szeretne válni az ember, vagy már edzőként dolgozók számára is megfelelő továbbképzés, de ha valaki csak kedveli a funkcionális mozgásformát és szeretne jobban belemélyedni az elméletbe, ő is megtalálhatja, amire szüksége van. A mostani csoportok is nagyon vegyesek olyan tekintetben, hogy ki milyen háttérrel érkezett a képzésre.

Jövőbeni tervek?

     Szeretnék elkezdeni ezen a pályán dolgozni, ha a kurzus végén lehetőséget kapok rá, természetesen a Thorban. Emellett mindenképp tanulni szeretnék, már több képzést is kinéztem, mind közvetlenül a mozgásforma témájában, mind olyanokat, amelyek bár nem kapcsolódnak annyira szorosan a funkcionális edzéshez – pl táplálkozás, jóga - úgy gondolom, hogy egy felkészült funkcionális edző.

Köszönjük! Sok sikert! 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital