Hírek

Kettlebell, a mozgás művészete

2014.04.02
A kettlebell, mint funkcionális sport hazánkban és a világon is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nem véletlenül. A közel 300 éves múltra visszatekintő mozgásrendszerről és főként hobbisportról Szigligeti Attilával beszélgettünk a Thor Gymben.

Az Oroszországból eredő sportág a népi mondák és regék szerint mezőgazdasági termények mérésénél használt ágyúgolyószerű súlyok emelgetéséből alakult ki. A napi használatból aztán egyszer csak sporteszköz lett a golyó, amit máig is az orosz eredeti girya után kettlebellnek hívunk.

A kettlebellt oktató szövetségek száma folyamatosan növekszik a világon. A Thor Gymbe látogató hobbi sportolók a StrongFirst szabály- és elvrendszere alapján mozoghatnak: „Sokféle szövetség létezik világszerte. Én a StrongFirst képviselője vagyok. Az egyes szövetségek alapvetően filozófiájukban és az általuk tanított gyakorlatok kivitelezésében különböznek egymástól. A StrongFirst módszer alapja, hogy a sportoló a lehető legerősebbé váljon, de közben maradjon egészséges. Ez nem egy versenysport, szemben például a girjával. Ez az átlagemberre lett szabva, akik a fenntartható egészséget és jó mozgást tekintik fontosnak.”

A StrongFirst módszer esetében fontos, hogy először a helyes kivitelezést és mozgást sajátítják el az edzésen részt vevők. Az erő- és állóképesség fejlesztés csak ez után következhet. A StrongFirst mint rendszer nem eszköz specifikus. Azaz az edzésekben nem csak kettlebell szerepel, hanem számtalan korrekció és saját testsúlyon keresztül a kettlebellig széles palettán mozog az alkalmazott gyakorlatok tárháza.

Attila szerint az emberek nagy többsége nem versenysportot akar űzni, így egészen más célokkal érkeznek az emberek az ő óráira is: „Manapság a minőségi mozgás egyre fontosabb az emberek számára. A többség fogyni szeretne, erősödni vagy csak egyszerűen egészségessé válni. Én személy szerint a tartós, fokozatosan összeszedett eredményekben hiszek, amit fent lehet tartani egy egész életen keresztül.

A kettlebellről sokan nem tudják, de kiegészítő sportágként is jó választás lehet sportolók számára. Ha a minőségi mozgás piramisában gondolkodunk, minden sportágban legalul helyezkedik el a alapvető mozgásminták elsajátítása , amely mindennek az alapját képezi. Erre épül az általános kondicionális képességek (erő, állóképesség, gyorsaság, robbanékonyság) megléte és a 3. szint a sportág specifikus készségek (taktikai és technikai ismeretek) tárháza.

Szigligeti Attila módszerének van egy különleges eleme, mégpedig a garancia vállalás. Az első óra minden alkalommal ingyenes, de amennyiben a közösen meghatározott célokat nem éri el az illető az órák rendszeres látogatásával, úgy a befizetett bérlet ára visszafizetésre kerül: „Garanciát vállalok arra, hogy rövid időn belül érezhető lesz az órák eredménye. Minden edzés előre meghatározott módszer és filozófia szerint van felépítve. Az első óra után senki nem megy el, vagy nagyon ritka az ilyen eset. Garantálom, hogy már 1-2 alkalom után jobban érzi magát a bőrében mindenki, aki nálam kezd el edzeni. Aki elfogadja a tanácsaimat és a módszereimet, az eléri céljait. Ha nem elégedett, akkor visszakapja a pénzét.”

Saját elmondása szerint messziről került a funkcionális sport világába: „Eredetileg fizikusnak tanultam. Az ELTE-re jártam, majd lézerfizikával foglalkoztam egy nemzetközi projekt keretében, de nem volt nekem való. Éreztem, hogy az egész napos ücsörgés nem az én világom. Egy bokaszalag szakadás következtében ismerkedtem meg a kettlebellel, amely így elsőre igen furcsán hangozhat. A sérülésből felépülve valamilyen kihívást jelentő sportot kellett keresnem fizikai állapotom javítására. Egy barátomat hívtam el kettlebellezni, de már rövid idő után tudtam, hogy én ezt tanítani akarom. Egyébként 17 éves korom óta foglalkoztam tanítással, korrepetáltam fizikából, matematikából, bioszból és angolból. A kettlebell mellett folytattam tanulmányaimat a pszichológia és mozgáskultúra irányába. Így ma coach-ként is dolgozom, ahol magánéleti és üzleti problémákat segítek kezelni és megoldani az ügyfeleimnek.”

Attila SFG II-es oktatói vizsgával rendelkezik, de van PMF II. instruktor képzettsége, SMR System Oktató, CK-FMS szakértő és K-Active Taping Advanced terapeuta is egyben: „Eltökélt célom volt, hogy a tökéletes mozgásra tudjam megtanítani az embereket. Igyekszem az összes olyan iskolát elvégezni, ami ebben segíthet volna. Szeretek tanulni. Jó érzés, ha széles eszköztárral tudsz dolgozni, hiszen minden embernél más út vezet a sikerhez. A személyre szabott megoldások híve vagyok.”

A következő StrongFirst Kettlebell kezdő csoport április 7-én indul a Thor Gymben. Az edzések hétfőn és szerdán 18:00-19:00-kor lesznek.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital