Hírek

Kovács Lacee Interjú

2016.03.21
Az alábbi cikkben a Laceeval készített beszélgetést olvashatjátok, melyben szó esik a a CrossFit Panday alakulásáról, a Pro Team megalakulásáról és jövőbeli tervekről.

Szia Lacee! Először is Üdvözlünk a Thor Gym csapatában!

 

Nyilván sokan kérdezték már de hogy ismerkedtél meg a Crossfit-tel?

     7 éves koromban kezdtem a sportpályafutásom. 14 éven keresztül a judo volt a mindenem, majd a főiskolai évek alatt ezt különböző okok miatt abbahagytam és szinte azonnal a CrossFit-re váltottam. A CF-et a "300" című film megnézése után ismertem meg, ugyanis olvastam néhány cikket, amiben a szereplők fizikai felkészítéséről volt szó és ekkor találkoztam először a CrossFit szóval. Kutakodtam és mondhatni elsőre szerelemmé vált.

 

 Kik gyakoroltak rád nagy hatást, segítették munkádat az elmúlt években?

 

            A judos éveimben Bíró Tamás személye meghatározó volt számomra, mondhatni a második apám volt. Azt hiszem a mai napig köszönettel tartozom neki, hogy az lettem aki. Amikor elkezdtem ezt a sportot, akkor egyetlen hivatalos CrossFit terem volt Magyarországon, a CrossFit Budapest. A Radnai Tamás és Lukács Attila vezette boxba ellátogattam pár alkalommal és hasznos tippeket kaptam a  további munkához. Az edzéseimet egyébként magam terveztem és minden programot a saját kútfőmből merítve állítottam össze hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Ezen felül a kettlebell is nagyon fontos része volt a felkészülésem egyes szakaszainak. Az SFG (akkoriban RKC) rendszerrel 2009. tavaszán ismerkedtem meg Varga Tamás révén. Később Lakatos Péternél is megfordultam előkszítőn, majd ez év augusztusában megcsináltam az RKC vizsgát. Pétertől a későbbiekben is nagyon sokat tanultam, hiszen több olyan képzést is behozott hazánkba, amit nélküle nem is ismertünk volna. Ilyen számomra nagyon fontos kurzus volt még az FMS, amelyet Brett Jones Master SFG tartott 2010-ben. Nagy segítségemre volt még Lukács Imre, akit nagyon jó barátomnak tudhatok. Ő egyfajta "menedzserként" segítette a pályámat és sok hasznos tanáccsal látott el az elmúlt években.

 

Miután Te már nem versenyezel aktívan, hogy látod a CF jelenlegi magyarországi helyzetét?

 

            Őszintén szólva jelenleg nem túl rózsás a helyzet, de bizakodó vagyok. Egyre több hivatalos box nyílik, amivel nagyban hozzájárulnak a sportág népszerűsítéséhez. Azt le kell szögezni, hogy a CF már jó ideje két irányba ment el. Az első a rekreációs edzés, azaz a hétköznapi emberek lejárnak edzeni és heti 3-5x1-2 órát értelmesen töltenek el, nem  tükörben pózolgatnak a konditeremben. Ez jó és azt hiszem ez a réteg jóval nagyobb tömeget mozgat meg, mint egy-két évvel ezelőtt. Előreláthatólag ez a tendencia csak felfelé fog ívelni.

A másik irány a CF, mint versenysport. Teljesen más megközelítést igényelnek azok az atléták, akik ezt komoly szinten szeretnék űzni, hiszen ugyanúgy, mint minden élsport, ez is teljes erőbedobást igényel minden téren. Rengeteg idő, energia és pénz mire az ember olyan szintre tud kerülni, hogy ebből meg is tudjon élni. Azt hiszem van néhány olyan fiatal, aki ilyen babérokra is törhet a jövőben és feltett szándékom, hogy segítsem őket a sikerhez vezető rögös úton.

 

Ezek szerint akkor látsz arra lehetőséget, hogy valaki hasonlóan sikeres legyen mint Te?

     Jelen pillanatban nincs olyan versenyző, aki potenciális esélyes lenne egy Games szereplésre. Most azt gondolom, hogy 3-5 éven belül ki lehet nevelni olyan versenyzőt, esetleg versenyzőket, akik stabilan regionális szintűvé válnak és 1-2 olyan embert, aki(k) a Games-re is esélyesek. Ehhez azonban biztosítani kell a versenyzőknek a hátteret, ami nem csak edzésprogramozásból áll. Természetesen ez is nagyon fontos, de csak töredéke az egésznek. Fontosnak tartom, hogy létrehozzunk egy olyan versenyzői csapatot, akik egymást húzva tudnak fejlődni és semmi mással nem kell törődniük, mint az edzés. Ehhez az kell, hogy a sportolók kiválasztása után biztosítva legyen számukra a teljeskörű menedzsment, pszichológus, dietétikai tanácsadás, rendszeres vérvétel és táplálékkiegészítők is, amelyet a Scitec Nutrition révén valószínűleg meg is fognak kapni. Ha minden jól megy, akkor a fentebb említett időhatáron belül ütőképes versenyzői gárda építhető ki.

 

Ez nagyon jól hangzik. Megvan már hogy kikkel szeretnél együtt dolgozni?

     Néhány külföldi versenyzővel már felvettük a kapcsolatot, de ez egyfajta távedzés lesz. A konkrét csapat, amelyről beszéltem egy 8 hetes kiválasztási program keretein belül fog kirajzolódni. A program a CrossFit Panday-ban kerül lebonyolításra és a későbbiekben az edzések és minden egyéb ezzel kapcsolatos edzőtábor, továbbképzés ehhez a helyszínhez lesz köthető.

 

Mesélj arról kicsit, hogyan fog zajlani a közös munka ebben az időszakban, mire számítasz a program során?

            A csapat a tervek alapján a következő verzióban fog edzeni: heti 3 alkalommal közös csapatedzés amikor minden versenyző ugyanazt a programot követi, ill. heti 3 személyi edzés velem, ahol a gyengeségekre fókuszálunk és próbáljuk a lehető legjobbat kihozni ezekből a hiányosságokból. Azt hiszem különleges feeling-je lesz ennek a kis csoportnak, hiszen eddig idehaza ilyen nem volt. Több ízben megtapasztaltam, hogy milyen az amikor hasonló kaliberű emberek együtt eddzenek és azt kell mondjam, hogy sokkal nagyobb a motiváció, mintha a sportolónak egyedül kell elvégeznie a munkát.

Milyen célokat tűztél ki nekik illetve a csapat elé?

            Mindenképp olyan versenyzőket szeretnék kinevelni, akik nemzetközi szinten tudnak produkálni. Itt nem a kis throwdown-okra gondolok, hanem regionális és Games babérokat szeretnék elérni néhány emberrel. Úgy gondolom, hogy megfelelő háttérrel és alázatos, szorgalmas fiatalokkal ez elérhető és úgy ahogyan én valóra váltottam az álmomat, azaz a semmiből a Games-ig jutottam, úgy másoknak is sikerülhet, ha beleteszik azt a munkát, amit ez a dolog igényel.

Köszönjünk, hogy időt szakítottál a válaszokra, és sikeres edzői munkát és felkészülést kívánunk Neked és a csapatnak!

            Szeretném megköszönni a Thor Gymnek, hogy lehetőséget biztosított a Crossfit Panday létrehozására, a megfelelő edzéskörülmények biztosítására ezen felül egy profi crossfit csapat megalakítására.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital