Hírek

"Mini" bemutatkozik

2017.07.26
Újabb edzőjelöltet ismerhettek meg az FMT Level I. képzésünkről, aki elmeséli, miért is választotta ezt a kurzust, mik a tervei és céljai. Nagyon erős a mezőny, s nagy a verseny az edzői pólóért, ám „Mini” mindenképp harcba száll, hogy álmait megvalósítsa. Bemutatjuk nektek Balla Nikolettet!

Amikor leülünk beszélgetni, percek telnek el, de még mindig nem tudom feltenni az összeírt kérdéseket. Niki pörög, dől belőle a szó és igazából élmény hallgatni. Ez a lány tele van energiával, tervekkel és lelkesedéssel. Magával ragad a sok történet, így hamar feladom azt, hogy követem a tematikámat, inkább csak sodródom, s hallgatok:

 

Balla Niki vagyok, 33 éves életigenlő pozitív emberke. Na jó, igazából megpróbálok kicsit komoly lenni erre a néhány percre:

A munka-szórakozás-pihenés tengelyén uniós pályázatokkal foglalkozom napi több órán át, majd átadom magam a szórakozásnak, s ilyenkor sportolok, mozizom, koncertre járok, barátokkal töltöm az időm. Pihenésképpen főzök, dobozolok, de legszívesebben olvasgatok a római part kényelmes babzsák - foteleiben, s igyekszem a minimum 6 óra alvást is abszolválni minden nap.

Gyanítom e tengelyben alap láncszemnek számít a sport…

A mottóm az, mégha sokan kissé már el is csépelték e mondás jelentőségét, hogy „a lehetetlen tényleg nem létezik”: 2012-ben még 90kilós voltam és mindez az egészségemre sem volt éppenséggel pozitív hatással. Azonban a dömper-harcomat megnyertem az életmódváltással (sport mindig volt, de az inzulinrezisztencia nem éppen ezt mutatta), futást utáló emberből jótékony futóvá váltam – ami még a gerinc műtétem után is megmaradt, sőt akkor váltam igazán azzá. Fél-maratonok és terepfutás szerepelnek a preferencialistámon. Minden akadály leküzdésével mentálisan egyre erősebb emberré válhattam, és ma már nem bánom a rögösebb utat, mert ha nem derül fény néhány dologra ezáltal, akkor nem biztos, hogy megtapasztaltam volna, hogy igazán mi mindenre is vagyok képes.

Mindez hobby szinten mutatja az elhivatottságot, de versenyszerűen is sportoltál?

7 évesen csöppentem a sport világába és 12 éven át tartó szerelem szövődött a kosárlabdázással, majd egy sérülés miatt más irányba vitt az élet.  Pár évig bajban voltam, amikor csak aerobic vs. edzőtermi géppark volt a felhozatal (illetve a többi tömegsport), sok mindenbe belekóstoltam (pl.: kajakoztam, csoportos órákon próbálkoztam), de arra nem leltem, amit szívvel-lélekkel csináltam volna. A funkcionális eszköztár megjelenésével, valamint a 2012-es életmódváltással a problémám „megoldódott”: Jótékony futóvá váltam, bootcampezni kezdtem, majd szép sorban jött az egész kánaán – TRX, sandbag, köredzések, saját testsúlyos edzés, crossfit, edzőtermi gépek hada és egy kis thaibox. A terem kardió része nem az én világom, így az erőnléti edzéseket kiegészítette a bringázás, terepfutás, és a mára divattá vált terepfutó-akadályversenyek (én még divat előtti hullám vagyok). Ebből a színes egyvelegből állt össze a kedvenc világom, ami egyre jobban körvonalazta azt, hogy a funkcionális köredzés, a változatos eszköztár a saját testsúlyos edzéssel vegyítve nagyon is nekem való, az életem szerves részévé tudott válni.

Olyannyira, hogy hivatásszerűen is el tudod képzelni?

A képzés valóra váltja azt az álmomat (legalábbis végre útnak indulok), ami már régóta megvan legbelül, hogy másoknak is megmutathassam, hogy milyen érzés az, amikor a sportot nem muszájból űzöd, hanem szereted is azt, amit csinálsz – amikor szenvedéllyel állsz oda minden egyes nap és az életed meghatározó részévé válik. Hiszem azt, hogy mindenki számára létezik egy olyan sport, amelyben magára talál és akár élethosszig „szerződik” egy sokkal jobb, minőségi életre.

Honnan halottál az FMT-ről? Miért ezt a képzést választottad?

Idén januártól más célokat tűztem ki magam elé és éppen az edzőteremben olvastam a lehetőséget a BodyCode funkcionális tréningről. Egy pillanat alatt – magamat ismerve, nem meglepő módon - Beavatás órán találtam magam, a csapat és az edzőm is szuper volt. Az athlete vizsga után először az edzőm mesélt nekem az FMT-ről, és mivel egy kis időt amúgy is kihagyni kényszerültem, ezért ezt az időszakot jó lett volna értelmesen tölteni. Régi vágyak, álmok, sportszenvedély – és azért az FMT, mert eddig főként azzal volt bajom, hogy napjainkban a fitnesziskolák horror áron ontják magukból az edzőket, és tisztelet a kivételnek, de én nem ájulok el sem emberileg, sem szakmailag az itt végzettek nagyobb részétől – ennél még én is többet tudok papír nélkül.

Az FMT szakmai hátteréről nagyon jókat hallottam, és az, hogy a funkcionális terület a kedvenc terepem egyértelmű utat mutatott. Ha pedig meg is lehet bukni, akkor ez pláne nem tömegcikk-képző, szakmailag emiatt is többre és hitelesebbnek tartom.

Az eddigiek alapján nem csalódtál? Illetve mik a terveid, céljaid?

Abszolút beváltja a képzés azt, amiben bíztam: Jó hangulat, sok gyakorlati segítség, az előadások pedig tartalmasak. A képzés elméleti és gyakorlati síkon komplex képet nyújt majd nekem, amely végén sok tudással gazdagodva szeretnék sikeresen levizsgázni. Ez persze még csak az út eleje, de valahonnan nekem is el kell most már indulnom, hogy az álmaimat elérjem. Nagyon régi tervem a „Kuckó”, amely egy olyan hely, amelynek felső szintjén egy egészséges étkezde található, alul pedig egy „dühöngő”, ahogy én nevezem az egyedi hangulatú funkcionális termeket. A tervhez azonban szinte még minden részlet hiányzik, és azért pár év is. Első lépésként szeretnék edzőként mindent megtanulni, folyamatosan fejlődni és minél több embernek megmutatni a sportot, mint életérzést. Aztán ha már mindent megtanultam (ilyen úgysem lesz, mert minden folyamatosan változik és fejlődik), akkor nyugdíjas éveimet a Kuckóban töltöm majd és hirdetem az igét.

Amennyiben bővebben olvasnál a funkcionális edzőképzésről, kattints IDE információkért!

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital