Hírek

Molnár József

2016.04.25
"A jó edző szerintem legyen tanár, pszichológus, diktátor, barát, pótszülő, ha kell. Nekem életem során jutott pár kiemelkedő edző, akik rendelkeztek ezekkel a tulajdonságokkal."

Szia József! 

     Sziaasztok, nevem Molnár József. 34 éves vagyok. 6 éves koromban kezdtem el birkózni. Ez a szerelem máig tart, igaz már csak hobbi szinten. Az évek során, a kötelező konditermi erősítés mellett,  megismerkedtem a kettlebellel, TRX-szel, szintén hobbi szinten eveztem. Új keletű szenvedélyem a különböző akadályfutások teljesítése.

Edzősködtél a képzés előtt is vagy csak mint sportoló voltál? 

     Először nem kifejezetten az edzősködésre gondoltam, csak a saját edzéseim hatékonyabbá tétele érdekében kezdtem olvasni, illetve jártam tanfolyamokra, szemináriumokra. A cél, hogy megteremtsem a gyakorlat elméleti alapjait. Mivel életem jó részét a sportban töltöttem el, így mindig megmaradhatok a szeretett közegben.  

Mit tartasz legfontosabb tulajdonságnak egy edző esetében? Szerinted fontos a versenyzői tapasztalat?

     A jó edző szerintem legyen tanár, pszichológus, diktátor, barát, pótszülő, ha kell. Nekem életem során jutott pár kiemelkedő edző, akik rendelkeztek ezekkel a tulajdonságokkal. A versenyzői tapasztalat fontos, ha versenyzőket képzel – mert ha nem tudod mire készíted fel őket, hogy teszed meg - , de ha csak átlagos civilekkel foglalkozol, akkor nem feltétlen fontos. Ugyanakkor sok nagy bajnok, nagy versenytapasztalattal nem volt alkalmas edzőnek! Ez egy másik pálya.

Hogy jött a funckcionális edzés? 

     Először csak a Thor terem képeit láttam – ekkor még nagyon kiesett a napi életvitelemből, ahhoz, hogy meg is látogassam – de már ekkor is lenyűgözött a terem „egyszerűsége”. Aztán eljutottam személyesen is, és még jobban megtetszett a hely. Mivel mindig nyitott voltam az új dolgok kipróbálására, ezért elkezdtem a Beavatást, beszéltem az edzőkkel. Tetszett az edzések sokszínűsége, változatossága, hogy minden szintű, hátterű embernek meg tudták adni a megfelelő terhelést. És mindezt nem az átlagos konditermi képzettséggel.

Szerinted milyen ma Magyarországon az edzőképzés? Van tapasztalaod ezzel kapcsolatban?

     Elvégeztem egy testépítő- és fitness oktató OKJ-s képzést. Megtanították az elméleti alapokat. Tudtam pl. hogy mik a túledzettség tünetei, meg, hogy 5x5 ismétléstől erősebb leszel, illetve, hogy az amatőr testépítők sohasem szednek illegális szereket. De azt a gyakorlatiasságot, ami az edzések felépítését, egymás után építését oktatja, mint azt látom az FMT-n, hiányoltam. És sokszor azt látom, hogy a sok iskola tömeget termel, nem minőséget.

Ezek után egyből a Thor Akadémia és az FMT-t választottad? 

     Az OKJ-n szerzett tudásomat ki szerettem volna egészíteni. Kikértem Vajda Jani véleményét, akinek a dicséretében maximálisan megbíztam. Emellett fontos érv volt számomra, hogy nem évekig tart a tudás átadása, valamint, hogy egy olyan közegben kapom meg azt, ahol jól érzem magam és amúgy is része a jelenlegi életemnek.

Mit vártál a képzéstől előzetesen? És hogy érzed, mit kaptál? 

     Gyakorlatiasságot, hogy amikor végzek, tényleg tudjak edzést tartani és edzést tervezni, akár magamnak, akár másnak. Úgy érzem, hogy az ehhez szükséges ismereteket megkaptam. A többi már rajtunk múlik.

További sok sikert kívánunk! 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital