Hírek

Primal Move: kezd az alapoknál

2014.05.15
Szigligeti Attila és Tóth András vezetésével péntekenként Primal Move edzéseket is látogathatsz a Thor Gymben. De mi ez valójában? A rendszerről Szigligeti Attilával, PMF II-es szintű oktatóval beszélgettünk, aki egyébként PM Kids és PM Breath diplomával is rendelkezik.

A Primal Move  egy saját testsúlyos rendszer. Ezt persze manapság sokszor halljuk, hiszen igen divatos kifejezéssé vált az erőt fejlesztő sportolók körében. A PM a saját testsúlyos rendszerek közül egy viszonylag komplex, integrált dolog. Lakatos Péter magyarországi Kettlebell Master instruktor hozta létre a csoportjával, néhány évvel ezelőtt. A rendszer olyannyira magyar találmány, hogy hazánkban tartották az első nemzetközi képzését is, amin egyébként Szigligeti Attila is részt vett. Sőt, oktatónk Paleolit edzés című könyv kialakításában is részt vett, amely ezt a rendszert mutatja be.

A PM rendszerét Szigligeti Attila definiálta: „A PM alapjait már korábban is ismertük, használtuk. A rendszer lényege, hogy visszanyúlunk az alapokig. Egészen oda, hogy milyen mozgásmintáink nem stimmelnek az egyéneknél. Ezeket a mozgásmintákat szépen, fokozatosan elkezdjük kijavítani. Mindezt úgy tesszük, hogy ne korrekció szaga legyen a dolognak. Az egyének játékos feladatokban ismerkednek meg a gyakorlatokkal. Ha a kettlebellhez kellene hasonlítanom, akkor azt mondanám, hogy kevésbé katonai jellege van. Sokkal inkább játékos, a gyermeki oldalhoz visszanyúló mozgásokról van szó.”

Az elmúlt egy-két évben a rendszer nagyon sokat fejlődött. Rengeteg olyan elem került bele utólag, amelyek a kialakítók szerint fontos volt, hogy belekerüljenek. Ilyenek például a gyakorlatok összefűzése és egymásra épülésének folyamata, progressziója. A programban központi elem az ontológikus mozgásfejlődés - ahogy gyerekként is mindenki tanul mozogni.

A rendszer a korrekcióra építi fel a teljes programot. Ilyen szempontból a PM-et elhelyezve egy fokkal alapvetőbb szintként jellemezhetjük, mint bármilyen más erőnléti edzést. Az alapokat teremti meg ahhoz, hogy eljuthass az erőnléti edzéshez. A biztos és tökéletes alapok megteremtése után el lehet kezdeni erőt, gyorsaságot, ügyességet fejleszteni és még többet mozogni. Ha hiányoznak az alapok, nincs mire építeni a házat.

PM rendszerében többféle divíziót különböztetünk meg.  A Fundamentals 1-2 ezen belül is az alapokra helyezi a hangsúlyt. Felismerés és rendberakás, majd a mozgásminták nehezítésével erőnövelés. Itt érdemes megjegyezni, hogy nem súlyzós edzésekről beszélünk, de olykor van eszközhasználat is az órákon.

Ezen kívül beszélhetünk még Primal Move Kids (gyerekeknek szól), Primal Move Regeneration (sérülésből érkezőknek, idősebbeknek szól), Primal Move Velocity (futóknak, atlétáknak szól) divízióról, valamint a Primal Move Breathről (megfelelő légzés, koncentráció és relaxáció).

Attila szerint a Primal Move nem targetálható egyetlen célcsoportra sem. A mozgásrendszer ugyanis többfunkciós: „A PM-et nem lehet besorolni egyetlen kategória alá sem. Jóval inkább rekreációs irányzat, mint az erőedzések bármelyike, de erőedzésnek is kiváló lehetőséget biztosít a rendszer a progresszió későbbi szakaszában. Egy 120 kg-os kezdő embernek nem biztos, hogy azonnal kettlebell szakítással kell kezdenie. A megfelelő mobilitási és stabilitási készségek nélkül nem fog jót tenni neki, napi 8-10 óra ülő munka után nem egyből ez ajánlott. A PM után azonban eljuthat az erőedzéshez.   Ilyen szempontból egy támogató és bevezető szerepe van.

Ugyanakkor személy szerint Én sokszor használom rehabilitációra. A sérüléssel, korábbi rossz mozgással bajlódó emberek ugyanis sokkal inkább szeretik megcsinálni a játékos feladatokat, mint sok más „gyógyszerszagú” korrekciót. Rengeteg minden más képességet előtérbe helyezhet, amelyekre korábban nem is gondoltuk, hogy képesek vagyunk. A klienseim ilyen esetekben nagyon boldogok, hiszen a problémát kezeltük és megtörtént egy felismerés is. Plusz sikerélménnyel távoznak az óráimról.”

A kiscsoportos foglalkozáson személyre szabott progresszió alapján dolgozik a két oktató. A edzések során senki nem végezhet olyan gyakorlatot, amely nem a szintjének megfelelő.  Az emberek jól érzik magukat, azonnal megtapasztalható a fejlődés. Gyorsan tanulható gyakorlatok vannak, a mozgáshoz rögtön sikerélmény társul.

Az órákat tartó oktatópáros általában felváltva foglalkozik a kezdő és haladó csoporttal. Tóth András oktató vezetésével például az órán részt vevők betekintést nyerhetnek a Capoeira világába is, mivel András okleveles Capoeira oktató.

Olykor a szabadban is rendeznek PM órákat, íme egy foglalkozás részlete, a ki ér be előbb gyakorlat:

De kinek ajánlott ez a mozgásrendszer? Attila szerint ezt nem könnyű meghatározni: „Itt minden egymásra épül, mint például egy mozgást tanuló csecsemőnél is ez tapasztalható. Ilyen szempontból van egy mintánk, amin nekünk végig kell haladnunk, de ez egyénenként változhat, attól függően kinél melyik láncszem hiányzik. Három esetben ajánlom a Primal Move-ot. Ha valakinek vannak dolgai, amelyek rehabilitációt igényelnek. Vagy, ha évek óta erőedzéssel foglalkozik, de vannak olyan területei, ahol fejlődni szeretne. Az ilyen egyének itt garantáltan megtalálják a hiányosságaikat és átléphetik akadályaikat. A harmadik esetben pedig az olyan embereknek ajánlom, akik kiegészítő sportként szeretnének ezzel foglalkozni. Elsőre furcsának hathat a sok mászó, guruló ember akik remekül érzik magukat, de a többség belekezdve jön rá mennyire kemény munka tud lenni.”

A kézérintő gyakorlat:

A Primal Move pozitív élettani hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az egyén által a mozgásban megélt stressz szintjét a hiányzó láncszemek kipótlásával. Ha valami megfelelő alapokra épül, akkor az idegrendszer nem veszélyként fogja megélni. Ez az élmélyült játékkal (flow élménnyel) karöltve pszichés magabiztosságot ad, s elkezdődhet a testkompozíció átalakítása a fogyással vagy izomépítéssel.

A Thor Gymben PM edzés minden pénteken 18:00-19:00-ig van. Attila elmondása szerint a jelenlegi csoport már betelt, de szeretnének újabbakat indítani. Erről hamarosan bővebb információval is szolgálunk majd.

Pintarics Balázs

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital