Hírek

Salga Zsolt

2016.04.25
A következő cikkben Salga Zsolttal ismerkedhettek részletesen.

Szia Zsolt! Kérlek mutatkozz be pár szóval, milyan kapcsolatban állsz a sporttal? 

     Salga Zsolt vagyok, nemrég múltam 31 éves. A sportokhoz elég régóta kötődöm, gyerekkorban gyakorlatilag mindenben kipróbáltam magam, de a legtöbbet azt hiszem, esni-kelni tanultam. Te jó ég, az a sok seb a térdeimen… 

Később, a középiskolás éveim alatt főként a kosárlabda és a görkorcsolya érdekelt, majd 18 éves koromtól az addigi elméleti érdeklődésem a konditermi sportolással kapcsolatban valósággá vált. Kezdetben otthonra vásároltam egy pár kézi súlyzót, amivel izomtömeg építése volt az elsődleges célom, tekintve, hogy magasságomhoz mérten rendkívül vézna voltam. (kulisszatitok: 190 cm / 62 kg J ) Évekig otthon edzettem, majd 20 éves koromban 75 kilós tömeggel beiratkoztam egy kung fu iskolába, ahol 5 éven át gyakoroltam a harcművészetet. Jelen voltam az összes edzőtáborban, hétvégi külön alkalmakon, sőt részese lehettem egy Bemutató csoportnak is, akikkel időnként a harcművészetünk népszerűsítése érdekében felléptünk különböző rendezvényeken. 5 év után sikeres vizsgát tettem, így a Xing Yi Quan stílust oktathattam is. Emellett alkalmanként foglalkoztam a testépítéssel is, de a harcművészet vált a fő profilommá.

Kb 4 évvel ezelőtt aztán ismét elhatároztam magam, és belefogtam az erőedzés világának tanulmányozásába, és az ott szerezhető legjobb minőségű tapasztalatszerzésbe.

Ezek szerint szoros kapcsolatban állsz a sporttal. Hogyan jött hogy edző legyél? 

     Alapvetően a személyi edzés volt az az elsődleges irány, amit kijelöltem magamnak, mert abban hiszek, hogy minden ember egyedi, mindenkinek megvannak a maga egyéni, hozott feltételei, amit az edzéstervezés során figyelembe kell venni. Sokáig hobbiszerűen segítettem az ismerősöknek az életminőségük javításában felhasználva az akkori legteljesebb ismereteimet, de mindig dolgozott bennem egy komoly elégedetlenség a tudásomat illetően. Ezt a bizonytalanságot szerettem volna leküzdeni akkor, amikor jelentkeztem egy OKJ tanfolyamra, ahol a 2 éves képzés során reményeim szerinti teljes értékű edző válhatott volna belőlem.

     Kiábrándító volt a felismerés, hogy ez nem így működik. 

    A végzettséget igazoló papír megszerzését követően elkezdtem a tudást is összeszedni, ehhez a lehető legszélesebb spektrumban próbáltam eszközöket találni: honlapok, Facebook csoportok, blogok, Youtube csatornák, külföldi és magyar szaklapok, ismerettségi körömben aktívan dolgozó edzők és persze a fellelhető ide vonatkozó nyomtatott szakirodalom. Az igazi, mélyről jövő motivációm, ami az edzői tevékenység, hivatás mögött áll, vagyis a valódi értékteremtés, nem múlt el, és a mai napig ezt tartom vezérelvemnek. Aki sportol, az jó esetben egy életmódot követ, aminek értékrendje esszenciális igazságok felismerését teszi lehetővé számára, vagyis az itt és most-ban éli meg a hús-vér valóságot. Az edző kompetenciája pedig nem más, mint hogy minél biztonságosabbá és produktívabbá tegye a sportoló számára azt az utat, amin végig szeretne menni. Ebben részt vállalni nem csak felelősség és kihívás, hanem a legnagyobb megtiszteltetés.

Szerinted benned minden megvan, hogy jó edző legyél? 

     Nemrég mesélte nekem valaki, hogy az edzőteremben, ahová jár, az egyik edző fantasztikus fizikummal rendelkezik, látszik rajta, hogy a teste a névjegye. Viszont a túlsúlyos hölgy vendéggel végeztetett 2 kg-os súlyzós tárogatást sikerült azzal tetéznie, hogy különféle süteményekkel és cukrászdákkal kapcsolatos sztorikkal fárasztotta, ha már az edzés nem volt megterhelő. A történet csak abból a szempontból érdekes, mert leszámítva a gyakorlat megkérdőjelezhető jogalapját, egy láthatóan kezdő sportoló esetében így nem sok idő marad a gyakorlatok verbális definiálásra, ergo szájbarágós magyarázására.

     Nálam a vendég az első. Persze, mind ezt mondjuk, de nálam tényleg. Na jó, akkor jöjjön a hatásvadászat: TÉNYLEG!!! 

     Ez annyit jelent, hogy ha edzünk, akkor az edzésről témázgatunk, a gyakorlatokat boncolgatjuk, és ha szóba jön a kaja, az maximum a diétára vonatkozik, amit előírtam neked. Amíg az edzésen vagy, tőlem folyamatos korrekcióra és megerősítésre, figyelemre és tiszteletre számíthatsz.

Miért éppen a funckcionális edzés? 

     A funkcionális edzések a természetes mozgásokra épülnek, nem pedig a body-s megközelítés szerinti osztott, izolált edzésmódszer alapján működnek. Egyik sem jobb a másiknál általánosságban, viszont más-más perspektívából nézve azért mégis különbséget lehet tenni. Az alapvető emberi mozgásokra épülő, egész testet igénybe vevő feladatokkal komolyabban fél éve kezdtem el foglalkozni, előtte inkább a trendi gyúrós edzéseket favorizáltam, amivel a sok év alatt sikerült felépítenem egy szabad szemmel is kivehető, látványos izomtömeget, azonban a funkcionális edzés hozta ki belőlem azt a bestiát, ami ott lappangott már régóta. Egyszerre dolgoztat meg egy adott mozgásmintán belül több izmot a gyakorlatok többsége, így sokkal időhatékonyabb is ez a fajta edzésmódszer.

Akkor egyértelmű volt,hogy az FMT képzést választod? 

     Az FMT képzéstematikája volt az, ami első körben megfogott, ugyanis a felsorolt edzésmódszertani témakörök ismeretének birtokában azt gondoltam, képtelenség, hogy ne a legjobbat hozzam ki a vendégeimből! A képzés szerencsére nem egy befizetem-a-díjat-majd-kapok-érte-egy-papírt alapú rendszer szerint működik, hanem a #magasrateszikalécet típusú megközelítés miatt a végzettséget igazoló dokumentum valódi értéket képvisel az edzői szakmában.

     A célom elsődlegesen az, hogy a sikeres vizsgát követően a Thor Gym edzői seregét erősítsem, és ezáltal bekerüljek egy olyan légkörbe, ahol az edzők tudásukkal egymást is motiválva képesek a lehető legmodernebb, naprakész irányzatokat képviselve vezetni a tanítványokat.

Ezek szerint ezen a pályán most hosszútávra tervezel? 

     A képzés végeztével reményeim szerint felvételt nyerek a Thor Gym edzői csapatába, és ott folytatom főállású edzőként azt az utat, amit az FMT kijelölt nekem. Nagyon szeretnék ismét csoportokkal foglalkozni, mert a teljes tudás is yin-yang elven alapszik: nem elég valamit tudni, képesnek kell lenni azt továbbadni. Kicsit ironikus ez, de hiszem, hogy csak akkor lesz 100%-ban a tiéd, ha valaki másnak 100%-ban átadod.

Célom a csoportos funkcionális edzéseken túl a személyi edzői tevékenység folytatása is, ugyanis az elmúlt években főként ilyen irányú tapasztalatokkal gazdagodtam.

Ezenkívül a megszerzett ismereteimet szeretném egy újszerű, itthon még gyakorlatilag felfedezetlen szakágban is kamatoztatni, ami nem más, mint az online-coaching, jelentsen ez bármit is.

További sok sikert kívánunk!  

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital