Hírek

Tanos Bálint az edzőképzésről

2015.06.11
Tanos Bálinttal beszélgettem az újabb nyári edzőképzés apropóján. Bálint a Thor FMT vezetője, aki a Thor Gym szakmai munkájáért felelős. Nála kevesen ismerik jobban az edzőtermet, hiszen részt vett már az első terem indításában, az irányvonalak kidolgozásában, és a Beavatás program is az ő nevéhez fűződik. Az ő jelenlétének nagy szerepe van abban, hogy a Thor franchise-á nőtte ki magát.


Két Thor FMT kurzus és vizsga után mik a tapasztalataid, mennyire eredményesek a képzések?

 

Erről a leghitelesebben azok tudnának beszámolni, akik elvégezték a kurzust, de a személyes tapasztalatom az, hogy nagyon sokat fejlődtek a kollégák a kurzus során. Ez a képzés nem egy technikai szeminárium, amelynek a végén 30 új gyakorlattal távozol, hanem egy gondolkodásmódot, és annak elméleti alapjait igyekszünk átadni a tanfolyamon résztvevőknek. Eddig, a vizsgák alapján úgy tűnik, hogy ez a legtöbbeknél sikerült, és megértették a tanfolyam nevében a ’funkcionális’ és a ’mozgás’ szó jelentőségét.

 

Mennyit tanultál te magad a tanfolyamok során?

 

Természetesen minden tanfolyammal csiszolódik a prezentáció módja, hiszen nagyon figyelem és állandóan tesztelem, hogy mit sikerült a résztvevőknek magukévá tenni az anyagból. Menet közben is rengeteg feladatot végzünk el, és elemzünk közösen, és ennek egyik célja éppen az, hogy kiderüljön, ha valami nem volt egészen világos az előadások során. Ha valami nagyon homályos marad, akkor igyekszünk úgy alakítani az anyagot, hogy világosabbá váljon, több időt tudjunk rászánni.

 

Ezek a változások tehát elsősorban a prezentáció módját érintik?

 

Igen, de természetesen a tartalom is változik kis mértékben kurzusól kurzusra. Az erőedzés tudománya ma nagyon jó tempóban fejlődik, és amit lehet, megteszünk, hogy a legfrisebb tudományosan bizonyított eredményeket tudjuk prezentálni a hallgatóknak. Az elmúlt hónapokban például három új szakkönyv is megjelent a témában, ezekben is akad egy-egy gyémánt, amit érdemesnek tartok tanítani. Ezen felül természetesen a legfontosabb alapot a nap mint nap megtartott és gondosan dokumentált edzések jelentik, hiszen ez egy gyakorlati szakma: mit sem ér az elmélet, ha a gyakorlat cáfolja. Így aztán folyamatosan figyelem, hogy az edzések során az elméletekből építkező feladatsorok közül melyik hogy szerepel, így az FMT-n jól kipróbált, és számszerűen tesztelt recepteket tudok átadni a jelentkezőknek.

 

A sok elmélet mellett kell jutnia idő a gyakorlásra is, hiszen a minőségi mozgás tanítása központi témája az FMT képzéseknek. Bele lehet sűríteni ennyi mindent az időbe?

 

A gyakorlati képzés fókuszában maga az edzéstartás áll. Többször előfordult, hogy olyanok, akik korábban személyi edzéseket tartottak, döbbenten tapasztalták, hogy mennyire más csoportnak edzést tartani, a figyelmet 10-12 felé megosztani. Az elsődleges fókusz tehát az, hogy hogyan tartsunk edzést csoportoknak. Ennek érdekében minden hallgató tart edzést a többieknek, és a Thor Gym edzői közé is beküldjük őket, hogy lássanak minél több foglalkozást a „terepen”. Az edzéstartási gyakorlatok keretei között természetesen sok időt fordítunk az egyes gyakorlatok helyes kivitelezésére is, de itt elvárjuk a hallgatóktól az önálló gyakorlást is.

A következő FMT-re már csak pár szabad hely maradt. Mit üzennél azoknak, akik még vacillálnak?

Gyertek! Nem ígérem, hogy könnyű dolgotok lesz, itt tényleg meg kell dolgozni a sikeres vizsgáért; de megéri! Nem csupán az álláslehetőség miatt, hanem azért, mert itt valóban „használható tudásra” tudtok szert tenni.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital