Hírek

Tanos Bálinttal a közelgő Szakmai Konferenciáról

2017.08.10
Bálintot a Thor berkeken belül aligha kell bárkinek bemutatni. Szakmai vezetőnknek az edzés nem csupán a munkája, hanem a hivatása. A folyamatos továbbképzések és tudományos munkák mellett az FMT képzés vezetőjeként élharcosa a honi, minőségi funkcionális edzéskultúra megteremtésének. Nem túl sokára itt a második edzői konferencia. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni.

Mivel készülsz az idei előadásodat illetően?
 

Az erőedzés és a kardiovaszkuláris edzés összeillesztéséről fogok beszélni.

A tavalyi témád is nagyon hasonló volt. A megközelítésed változott az eltelt egy évben, vagy új dolgokat hozol be a témába?
 

A tavalyi előadásom meglehetősen elméleti volt, elsősorban az erőedzés és a kardiozás fiziológiai hatásaira koncentráltam, és viszonylag kevés szó esett a konkrét, gyakorlati teendőkről. Az idén ezzel szemben elsősorban a gyakorlatra szeretnék koncentrálni. Röviden bemutatom, hogy miért szó szerint életmentő a kardioedzés - a statisztikák vérfagyasztóak -, azután viszont meglehetősen konkrét megoldási javaslatokkal fogok előállni azok számára is, akiket az edzés ezen oldala egyáltalán nem érdekel, de belátják, hogy az erő és izomtömeg növelése nem mehet a hosszú távú túlélés rovására.

Azaz konkrét edzésterveket fogsz javasolni?

Inkább bemutatom a módszereket, és a lehetőségeket arra, hogy az erőedzés gyakorlói is biztosítsák a maguk számára, hogy a releváns mérőszámaik (nyugalmi pulzus, oxigénfelvételi kapacitás) a megfelelő irányba haladjanak.

Az erőedzés szerelmeseinek legfőbb félelme az szokott lenni, hogy a kardio elrabolja a "gainzt", azaz nem tudnak rendesen erősödni és izmosodni. Erre a problémára létezik megoldás?

Igen, teljes mértékben. Az előadás egyik fő témája éppen az, hogy hogyan egyeztessük a két modalitást annak érdekében, hogy az izmok is jóllakjanak, és a kardiovaszkuiáris rendszer is megmaradjon. Ezen felül szó fog esni a pulzusmérő eszközök fontosságáról és hasznosságáról is, ez gyakorlatilag az egyetlen befektetés, amire szüksége van annak, aki nem csak erős, de hosszú életű is szeretne lenni.
 

Köszönöm szépen!

Találkozunk Augusztus 26.-án, amikor várhatóan Bálinthoz vitapartnerek is csatlakoznak, és nem kétséges, hogy mindez építő jellegű lesz mindőnk számára, akiket érdekel a funkcionális edzések világa.

Ha még nem jelentkeztél, akkor ITT megteheted.

A konferencia részletes programjához pedig kattints IDE.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital