Hírek

THOR FMT Level2: Kettlebell Intructor Összefoglaló

2016.06.30
Az előző két hétvégén zajlott a képzésrendszerünk Level II.-es szintjének soron következő kurzusa, ahol a jelentkezők a kettlebell, illetve a girja eszközök használatával ismerkedtek meg alaposan.

A jelentkezők többsége edzőként dolgozik, és azzal a céllal érkeztek, hogy ezt a méltán népszerű eszközt hatékonyan tudják beépíteni az edzésrendszerükbe.

„Már korábban is használtam az edzéseken golyókat, de bátortalanul írtam a tervekbe a feladatokat, hiszen magam sem voltam teljesen biztos abban, hogy megfelelőképpen használom őket.”

Valóban a girja, vagy éppen kettlebell használata nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik: Roppant összetett gyakorlatok, melyek tökéletesen illeszkednek a funkcionális edzések világába. Azonban a nem megfelelő technikai kivitelezés nélkül közel sem olyan hatékony, mint lehetne. Sőt, nagyon sok helyen látható hogy használat közben erőből oldják meg a feladatokat, azok akik nem tanulták ki a használatának csínját-bínját. Ez csak azon a ponton aggályos természetesen, ha éppen egy állóképesség fejlesztő komplexet hajt valaki végre. Hiszen így nem a kívánt hatás érvényesül feltétlenül.

„Majdnem minden edzésemben használok kettlebell gyakorlatot, azonban csupán az alap nyomásokat, és swinget építettem eddig be, hiszen az összetettebb feladatok technikáját nem ismertem kellő mértékben ahhoz, hogy oktathassam is.”

A vasgolyók kiválóan alkalmasak akár teljes edzést lefedő köredzéses módszerrel, illetve olyan kiegészítő gyakorlatokat tudunk velük végrehajtani, amik az adott mozgáslánc dinamikáját fejlesztik. Azonban ezek a gyakorlatok (például snatch-szakítás) a megfelelő technikai tudás nélkül nem csupán eredménytelenül működnek, de akár sérülést is kockáztatunk, ha nem jól csináljuk.

Célunk az volt, hogy mind elméleti-, de még inkább gyakorlati tudást biztosítsunk a girja és a kettlebell eredményes használatához. A két hétvége alatt az összes mozgásláncon sikerült végigfutni, mindezt persze rávezető gyakorlatok betanulása után.

„Ezt követően sokkal bátrabban nyúlok majd e nagyszerű eszközhöz edzéstervezés során. Ez nem csak azért ad pluszt, mert a tanítványaimnak változatosabb edzéseket tudok összeállítani, hanem azért is mert a fejlődésük szempontjából is örülni fognak majd.”

Büszkén mondhatjuk, hogy a résztvevők elégedetten – bár kissé fáradtan – távoztak a képzést követően, és már több visszajelzés érkezett, hogy a jelentkeznének a következő Level II.-es kurzusunkra, ahol a súlyemelés gyakorlatainak rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a jelentkezők.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital