Hírek

Thor FMT: Vajda János

2014.07.28
Bemutatkozó cikksorozatunk legújabb főszereplője az a Vajda János, aki komoly sportolói múlttal érkezett hozzánk. Funkcionális edzőként képzeli el a jövőjét, akár még termet is nyitna Kaposváron.

(Vajda János a Thor FMT elméleti képzésén - balról a második helyen ül.)

Jani 15 évig versenyszerűen birkózott, így egyáltalán nem idegenkedik a funkcionális edzésrendszerek világától.

- Tizenöt év tiszteletre méltó idő, legyen az bármilyen sportág. A birkózástól, hogyan jutottál el a funkcionális edzésekhez?

"Mindig is az életem része volt a sport. A 15 éves versenyzői múltam alatt nagyon sok módszert és rendszert megtanultam. Bármennyire is meglepő, de birkózóként rengetegszer alkalmaztuk ezeket a módszereket edzéseken. A sportolói karrierem után is megmaradt a sport szeretete, rendszeresen jártam edzeni. Így ismerkedtem meg a CrossFittel például."

- Ezzel együtt alakult ki az edzői szakma iránti érdeklődésed is?

"Igen, már birkózóként szereztem szakedzői képesítést. A versenysport befejezésével pedig az IWI-nél végeztem a személyi edző képzésen. Ott találkoztam Bognár Ádámmal és Fazekas Kittivel, akik által még jobban megkedveltem a CrossFit világát és rendszerét, általuk kerültem közelebb a funkcionális sportokhoz. Lassan tudatosult bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben."

- Miért pont a CrossFit és a funkcionális edzésmódszerek?

"Úgy látom, hogy a mai átlagembereknek inkább erre van szükségük, mint a klasszikus testépítő fitnesztermekre. Természetesen a testépítésnek is megvan a maga szépsége és területe. Ugyanakkor manapság sokan ülőmunkát végeznek, amihez kifejezetten jól kapcsolhatóak a funkcionális edzésrendszerek. Ez minden emberre pozitív hatással van, ebben biztosak lehetünk."

- Miként látod saját jövődet? Funkcionális edzőként?

"Előfordulhat. Kezdetekben talán másodállásban vállalnék edzői munkát, de a későbbiekben akár egy termet is nyitnék. Mondjuk Kaposváron, ahol élek. Itt úgy sincs ilyen terem, nagy sikere lenne."

- Milyenek az első tapasztalataid a képzéssel kapcsolatban?

"Nekem nagyon bejön. A gyakorlatiassága a legszimpatikusabb. Fontos, hogy a valóban hasznosítható témák és módszerek vannak kiemelve. Ezeket pedig használjuk is a hospitálások alkalmával."

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital