Hírek

Wittmann Zsolt: Életem legjobb döntése volt, amikor felmondtam

2014.06.21
Mint ismeretes a Thor Gymben hamarosan egyedi edzőképzés indul. Termünk olyan leendő edzőket szeretne képezni, akiknek szenvedélyük a munkájuk. Miként lesz hobbiból karrier? Többek között erre a kérdésre is kerestük a választ, amikor Wittmann Zsolttal beszélgettünk. A Thor Gym munkatársa példaértékű módon érte el céljait. Edző lett.

Tudomásom szerint gyerekkorod óta rendszeresen sportolsz, mikor találkoztál először a testépítéssel?

- Igazából egy olyan sztori az enyém, ami nagyon sok gyúrós arc története is lehetne. Mióta az eszemet tudom, 8-10 éves koromtól fogva érdekel a testépítés. Fontos volt, hogy ki legyünk pattintva, hogy erősek legyünk. Ez nem is meglepő, hiszen a Rocky, Van Damme és Arnold filmeken nőttem fel. Éreztem, hogy én is ilyen szeretnék lenni. Még nem sikerült, de egyszer talán :-).

Milyen volt az első edzőtermi élményed?

- Volt egy fogadalmam. Elhatároztam, hogy amint 14 éves leszek irány az edzőterem és kigyúrom magam, mint állat. Le is mentem a terembe 14 évesen. Attól kezdve járok edzeni. Az elején koca gyúrósként kezdtem. Bicepszeztük, fekve nyomtunk. Méregettük egymásnak a 26-28 cm-es bicepszét :-), hogy vajon tegnap óta nagyobb lett-e. Nyílván sose lett az, de mindent megettem, hogy fejlődjek és erősödjek.

Az önfejlesztés elég ritka egy 14 éves gyerek életében. Hogyan kell ezt elképzelni?

- Én egy olyan típusú ember vagyok, aki szeret utána járni annak, amit csinál. Elmélyülni abban, amiben szeretnék jobb lenni. Beszereztem az összes akkoriban fellelhető testépítő szakirodalmat és elkezdtem magam szakmailag is fejleszteni. Lassan megtanultam, hogy mi a hiteles információ és mi nem az. Szerettem volna érteni, hogy mit miért teszek az edzőteremben. A környezetem is felismerte ezt és elkezdtek kérdezgetni a haverok. Az a szép az önfejlesztésben, hogy minél többet olvasva, minél több információnak teszed ki magad. Ennek köszönhetően pedig megérted a testépítés lényegét. Egyébként ebben az is benne volt, hogy genetikailag nem tartozom a legjobbak közé. A haverok között is én fejlődtem a leglassabban. Így próbáltam tenni ez ellen elméleti szinten is.

Az önfejlesztésnek köszönheted azt is, hogy a testépítéstől eljutottál az erőedzésig?

- A fizikumépítés ma is közel áll hozzám. Nem szeretem testépítésnek hívni, mert az egy kicsit színpadi jelleget ad az egésznek. Valóban az erőedzés lett az igazi területem. Azt vallom, hogy amatőr sportolóknak az erőedzés hozhatja meg a várt áttörést. Ha valaki csak azért edz, hogy a bicepsze nagyobb legyen, hogy a strandon jobban mutasson, az előbb utóbb megreked, mert nem lesznek céljai. Kellenek konkrét számadatok, amihez lehet viszonyítani. A fejlődés érdekében erre szükséged van.

Ismét az önfejlesztéshez lyukadunk ki. Erre egy saját rendszert is alkottál?

- Igen, ez a PowerBuilder, ami egy online magazinnak indult, amit én szerkesztettem. A cikkekből aztán hamarosan gyakorlat lett és az edzőteremben is elkezdtem hasznosítani a leírt tudást. Először az erődet kell fejlesztened, hogy a fizikumod is változzon. Már a nagy testépítő öregek is megmondták ezt, Arnold Schwarzenegger is így edzett anno.

Önfejlesztés, edzés, saját rendszer megalkotása. Miért nem edzőként kezdtél el karriert építeni?

- Soha nem tudtam azt, hogy mi szeretnék lenni. Szerintem ez egy rendszerhiba, 18-20 évesen eldönteni, hogy mit szeretnél csinálni? Nem lehet. Közgazdász diplomát szereztem, majd végzettségemnek megfelelően kezdtem el dolgozni, de nem voltam sikeres. Persze nem is tettem meg érte mindent, mert amint szabadidőm volt már az edzéssel foglalkoztam. Nem volt meg a kellő hajtóerő, hogy sikeres közgazdász legyek. Volt egy tanulságos pillanat az életemben, amit furcsa volt megélni. Ültem a villamoson, munkába tartottam. Egy anatómia tankönyvet olvastam, amikor eszembe jutott, hogy ha én szabadidőmben azt olvasom, amit mások fintorral tanulnak, akkor valószínűleg nekem ezt kellene csinálnom. Ebben lehetek sikeres. Ekkor már írtam a PowerBuilder magazint, ami által kapcsolatba kerültem a Thor Gymmel is. Felfigyeltek a cikkeimre, végül pedig ide kerültem edzőként és elkezdtem bontogatni a szárnyaimat. Nagyon nehéz időszak volt, részmunkaidőben dolgoztam a teremben. Fél évig csináltam így, de rövid időn belül sikerült egy olyan bázist felépítenem, amivel a hátam mögött már felmertem mondani korábbi munkahelyemen. Négy évig dolgoztam ott, de életem legjobb döntése volt, amikor felmondtam. Korábban féltem attól, hogy edzőként nem lehet megélni, de ma már egészen másképp látom ezt. Egzisztenciálisan is megérte váltani. Soha nem kerestem jól korábban. De ez annak is köszönhető, hogy nem tettem oda igazán magam. Amikor felmondtam, hogy úgy gondoltam, hogy egy ideig lemondok az anyagi fejlődésről, de már az első hónapban többet kerestem, mint az előző munkahelyemen.

Valóra vált az álmod?

- Úgy érzem igen. Nem is lehetnék jobb helyen. A hobbimból építek karriert.

Öt évvel ezelőtt ilyennek képzelted el a mostani önmagad?

- Nem. Pont mostanában gondolkodtam el azon, hogy milyen nagyot fordult velem a világ. Régen túléltem a munkanapokat. Az edzői karrier csak egy álom volt a fejemben. Furcsa is, mert kényelmesebbnek képzeltem el ezt a munkát, de ezt nem bánom.

Most megy a túlóra? :-)

- Most igen. Régen nem ment, akár 10 perc túlóráért is ölni tudtam volna szemmel. De mára ez megváltozott. Sokszor éjfélkor állok neki edzést tervezni. Sokkal többet kell adnod, mint amit vissza akarsz kapni az emberektől. Segíteni kell az embereknek, de ez vissza fog jönni.

Hogyan tovább?

- Szeretném továbbra is fejleszteni a szakmai tudásomat. Fontosnak tartom, hogy a szakmában megismerjék a nevem. Hiteles szakembernek ismerjenek el. De a legfontosabb: ha sikerül néhány ember életét jobbá tenni, akkor már megérte dolgozni.

Mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan döntés előtt állnak? Miért válasszák a Thor Gym edzőképzését?

- Úgy gondolom, hogy a Thor Gym egy nagyon liberális közeg. Senkit sem akarnak itt beszorítani bizonyos keretek közzé. A Thor Beavatás, Athletic Body kurzusokon is jól megfigyelhető, hogy minden edző kicsit másképpen tartja ezeket az órákat. Az alaptézisek persze megegyeznek. Ugyanúgy eljutsz A-ból B-be, de nem pont azon az úton. Ki lehet bontakozni, megtalálhatod benne magad. Nagyon fontos, hogy itt nem csak földhöz vágod az embereket az edzés végére, hanem oktatod is őket. Az edzés mellett tanulnak is. Nagyon jó az emberanyag, hiszen a vendégek nem egyedül szeretnek edzeni.

Miben lesz más a Thor edzőképzése, mint egy hasonló általános kurzus?

- Az általános (OKJ-s tanfolyamok – a szerk.) oktatásban megszerzel egy alap gondolkodásmódot, de az igazi tudást csak később szerzed meg. Ezért jó a Thor Gym képzése, hiszen itt valóban olyan dolgok kerülnek terítékre, amelyeket használni fogsz az edzői munka során. Ezen kívül a Thor Gym növekszik minden téren. Egyre több ember jár hozzánk, folyamatosan bővül a terem. Nem is beszélve arról, hogy a kurzus sikeres elvégzése után a csapatunk tagja lehetsz.

Szerinted mi a személyes sikered titka?

- Az önképzés nagyon fontos. Ne várjunk eredményt azonnal. Hosszú évek munkája után leszel hiteles edző. Fél év alatt nem leszel szakértő. Türelem és kitartás kell hozzá. Megfelelő alázattal kell rendelkezni a szakma és a sport iránt. És végül egy örök igazság. Olvass minden nap egy órát és ezer nap múlva szakértője leszel a témának. Rengeteg külföldi szakirodalom van, amelyből érdemes tanulni.

Elég egyértelmű, de megkérdezem. Jó irányba halad az életed?

- Abszolút. Soha nem éreztem magam ilyen kiegyensúlyozottnak.

Pintarics Balázs

Thor funkcionális edzőképzés. RÉSZLETEK ITT!

 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital